Καλώς ήρθατε στο www.mediainfo.gr ένα website αφιερωμένο στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, τα media
Μαζικά μέσα επικοινωνίας

INTERNET

ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

ΠΙΣΩ

SEARCH ENGINES

Μηχανές αναζήτησης

Μηχανές αναζήτησης

Μηχανές αναζήτησης

Μηχανές αναζήτησης

Μηχανές αναζήτησης - Γενική παρουσίαση

Το κυριότερο εργαλείο του ίντερνετ είναι οι μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης γεννήθηκαν μαζί με την ανάγκη του χρήστη του ίντερνετνα βρίσκει εύκολα και προπαντός γρήγορα αυτό που ψάχνει ανάμεσα στα δισεκατομύρια των ιστοσελίδων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιευμένες στο ίντερνετ. Στις πρώτες μέρες του ίντερνετ αυτό το ρόλο τον έπαιζαν οι μεγάλοι κατάλογοι σαν το yahoo, με τα κατηγοριοποιημένα links. H γιγάντωση όμως του ίντερνετ κατέστησε τους καταλόγους δύσχρηστους. Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν ένα εργαλείο ανάπτυξης του ίντερνετ γιατί χάρη σε αυτές μπορούν οι χρήστες του ίντερνετ να κάνουν ένα αρχικό ξεδιάλεγμα ανάμεσα στα περιεχόμενα του ίντερνετ να βρούν καινούργιο ενδιαφέρον περιεχόμενο. Με τις μηχανές αναζήτησης μειώνεται ο χρόνος που χρειάζεται να διαθέσει κανείς στο ψάξιμο και έτσι μπορεί να επισκευθεί περισσότερες ιστοσελίδες.

Οι μηχανές αναζήτησης υποστηρίζονται από πραγματικά γιγάντιες βάσεις δεδομένων μέσα στις οποίες προσπαθούν να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τα περιεχόμενα του ίντερνετ. Η αξία των μηχανών αναζήτησης δεν μετριέτε τόσο με το όγκο των αποτελεσμάτων ή τον όγκο των πληροφοριών στη βάση δεδομένων, αλλά με το πόσο σχετικά είναι με την αναζήτηση του χρήστη είναι τα αποτελέσματα που εξάγει από τη βάση. Οι μηχανές αναζήτησης για να δημιουργήσουν τη βάση δεδομένων τους συνήθως έχουν ένα εργαλείο - ρομπότ - αράχνη (robot spider) που καθημερινά κάνει επίσκεψη στις διάφορες ιστοσελίδες και ιστοχώρους ώστε να είναι ενημερωμένο για τα περιεχόμενα τους και να μπορεί να τα συμπεριλάβει σε κάποια σχετική αναζήτηση.

Το πως κάνουν οι μηχανές αναζήτησης την κατάταξη των ιστοσελίδων και με ποιό τρόπο εξάγουν τα αποτελέσματα, είναι το επτασφράγιστο μυστικό της κάθε ομάδας έρευνας , υποστήριξης και ανάπτυξης που διαθέτουν οι μηχανές αναζήτησης. Ο βασικότερος λόγος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα τους αλλά και το γεγονός ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν θέλουν με κανένα τρόπο κάποιος κατασκευαστής ιστοσελίδων να μπορεί να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα με τον οποιοδήποτε τρόπο. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος "χειραγώγησης" για τις μηχανές είναι το συναφές ποιοτικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Μηχανές αναζήτησης και περιεχόμενο του ίντερνετ

Το πόσο δημοφιλείς είναι οι μηχανές αναζήτησης εξαρτάται από το πόσο παραμετροποιημένα είναι και ο τρόπος αναζήτησης αλλά και τα αποτελέσματα που εξάγουν. Γι'αυτό το λόγο, για την μεν αναζήτηση έχουν επεξεργαστεί και το δικό τους ιδιότυπο τρόπο σύνταξης της αναζήτησης που προσφέρει πολλές ευκολίες αλλά έχουν καταφέρει να βγάζει η κάθε μια τα δικά της ξεχωριστά αποτέλεσματα. Μέχρι στιγμής η μηχανή αναζήτησης google έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των χρηστών του ίντερνετ. Όμως επειδή αυτό δεν είναι δεδομένο είναι σε συνεχή προσπάθεια αναβαθμισης. Γιατί και στο παρελθόν υπήρξαν μηχανές αναζήτησης με τεράστια επιτυχία που όμως δεν την διατήρησαν για πάντα.

Οι μηχανές αναζήτησης προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους χρήστες και διαρκώς εφευρίσκουν και καινούργιες. Ταυτόχρονα με τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης έχουν δημιουργηθεί και εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης, αλλά και μηχανές αναζήτησης που έχουν την δυνατότητα να ψάχνουν ταυτόχρονα σε πολλές μηχανές αναζήτησης μαζί.

Μηχανές αναζήτησης και internet marketing

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν το προνόμιο να έχουν εκατομύρια χρήστες καθημερινά. Αυτό τους κάνει ιδανικούς χώρους για διαφήμιση. Έτσι όλες οι μηχανές αναζήτησης έχουν αναπτύξει τις δικές τους διαφημιστικές υπηρεσίες. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι Google Adwords, Yahoo! Search Marketing (Overture), Microsoft adCenter (MSN). Πρόσφατα και το μεγαλύτερο ελληνικό Portal το www.in.gr, εγκαινίασε ένα παρόμοιο είδος διαφημιστικών υπηρεσίων με την τοποθέτηση προβεβλημένων καταχωρήσεων στα αποτέλεσματα της μηχανής ανατήζητησης του με την ονομασία inClicks. Το κύριο μέλημα οποιουδήποτε θέλει να έχει μια καλή παρουσία στο ίντερνετ, είναι η σωστή κατασκευή του ιστοχώρου του ώστε οι ιστοσελίδες του να είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης και το επόμενο βήμα είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη καμπάνια στα πληρωμένα διαφημιστικά προγράμματα των μηχανών αναζήτησης.

Δημήτρης Ασιθιανάκης [επικοινωνία]

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι δημιουργός/διαχειριστής ιστοχώρων και σύμβουλος διαφήμισης στο ίντερνετ και προώθησης στις μηχανές αναζήτησης.

ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

2007 © MEDIAINFO.GR

Καλώς ήρθατε στο www.mediainfo.gr ένα website αφιερωμένο στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, τα media. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr